Περισσότεροι Ασθενείς Στο Οδοντιατρείο: Είναι Το Εισιτήριο Για Την Επιτυχία?

Μαρία Αντωνιάδου

Μαρία Αντωνιάδου

Είμαι μία γυναίκα, οδοντίατρος, ακαδημαϊκή εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη προγραμμάτων στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η απόκτηση περισσότερων ασθενών στο οδοντιατρείο μας είναι το εισιτήριο για την επιτυχία. Ή, ότι αν είχαμε ασθενείς υψηλότερης ποιότητας, τα προβλήματά μας θα λύνονταν ως δια μαγείας, ότι θα βγάζαμε περισσότερα χρήματα, το οδοντιατρείο μας θα ήταν πιο πετυχημένο και εμείς οι ίδιοι θα ήμασταν κατά συνέπεια πιο ευτυχισμένοι.
Για το σκοπό αυτό όμως τι κάνουμε συνήθως? Παρακολουθούμε ολοένα και περισσότερα εξειδικευμένα σεμινάρια οδοντιατρικής κλινικής εφαρμογής. Λες και το πρόβλημα είναι στο ότι δεν γνωρίζουμε τεχνικά κάποια πράγματα. Και αφιερώνουμε χρόνο και ίσως χρήματα για να αποκτήσουμε αυτή τη νέα γνώση και αυτό είναι φυσικά θεμιτό. Μαζί με αυτή τη γνώση ωστόσο αυξάνεται και η επίγνωση ότι εμείς δεν προσφέρουμε αυτές τις θεραπείες στην καθημερινή οδοντιατρική πρακτική μας. Έτσι πολλαπλασιάζονται διάφορα συναισθήματα ανασφάλειας και ανεπάρκειας που δηλώνουν στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε τόσο ικανοί ή δεν μπορούμε να φτάσουμε την ποιότητα των περιστατικών που κινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στις διαδικτυακές παρουσιάσεις. Δημιουργείται λοιπόν ένα κομβικό σημείο ανακολουθίας στην προσπάθειά μας για περισσότερους ασθενείς και ένα καλύτερο ιατρείο. Πως είναι δυνατόν να έρθουν περισσότεροι ασθενείς στο οδοντιατρείο όταν εγώ αισθάνομαι ανεπαρκής?
Τα συναισθήματα μειονεξίας και ανεπάρκειας μας κλείνουν ακόμα περισσότερο ως επαγγελματίες στο καβούκι μας, στις συνηθισμένες αντιδράσεις χαμηλού ανταγωνισμού, στους πεπατημένους δρόμους αναποτελεσματικής δράσης. Η φοβία του “μικρού εαυτού”, μας ακινητοποιεί. Έτσι δεν ταρακουνιόμαστε να δούμε τι φταίει σε μας και το οδοντιατρείο μας έχει ασθενή βιωσιμότητα, λειτουργεί δηλαδή στα όρια της χρεωκοπίας, αλλά αφήνουμε απλά το χρόνο να κυλάει, μένοντας πειθήνιοι στα μικρά πράγματα: έχω το ιατρειάκι μου, έχω το σπιτάκι μου, έχω το αυτοκινητάκι μου, τρώω στο ταβερνάκι μου.. και ας μείνουμε σε αυτά να μην ξεβολευτούμε!

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές είναι μόνο σκέψεις δικές μας, υπάρχουν δηλαδή μόνο στο μυαλό μας, όπως στην αλληγορία με το σπήλαιο του Πλάτωνα.

Βγαίνοντας από το σπήλαιο και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουν στοιχειώσει για χρόνια την επαγγελματική μας ζωή, μπορούμε να δούμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και την μοναδικότητα των υπηρεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε με τον πραγματικά μοναδικό εαυτό μας.Τα καλύτερα νέα είναι, ότι είμαστε μόνο μία σκέψη μακριά από το να αγαπάμε το οδοντιατρείο μας και την οδοντιατρική που προσφέρουμε σε αυτό, όπως είναι τώρα. Είμαστε και μία σκέψη μόνο μακριά από το να έχουμε το οδοντιατρείο που πραγματικά θέλουμε να έχουμε. Και αυτό γιατί είναι μόνο μέσα στο μυαλό μας, η αντίληψη ότι δεν είμαστε επαρκείς και ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κάνουμε τα φανταστικά περιστατικά που βλέπουμε στις αναρτήσεις.
Αυτό που μας κρατάει κολλημένους σε μία σταθερά μέτρια κατάσταση είναι ότι πιστεύουμε ότι δεν ξέρουμε πώς να αυξήσουμε την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών που θα φέρουν περισσότερους και ποιοτικούς ασθενείς στο οδοντιατρείο μας. Είναι ακόμα η πεποίθηση ότι ο χρόνος μας δεν αξίζει όσο των άλλων συναδέλφων ή των άλλων επαγγελματιών γενικότερα, γιατί οι γνώσεις μας δεν επεκτείνονται σε μεταπτυχιακά ή διδακτορικά προγράμματα ή εξειδικεύσεις στο εξωτερικό.
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης στις ικανότητές μας, μας κάνει έρμαια των αναρτήσεων κοινωνικής δικτύωσης αναζωοπυρώνοντας τις ενοχές ότι δεν τα καταφέραμε καλά μέχρι τώρα. Αυτή η αντίληψη μεγαλώνει σε διαστάσεις συνεχώς και γίνεται «δεν τα καταφέρνω γενικώς»! Και αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε ένα επιτυχημένο οδοντιατρείο γιατί δεν μπορούμε να αποδώσουμε το άπω βοθρίο ή το γλωσσικό φύμα του κάτω γομφίου με τον τρόπο που το είδαμε σε κάποια ανάρτηση. Και ναι, τότε τρέχουμε σε κάθε πιθανή διοργάνωση για να γεμίσουμε αυτό το υπαρξιακό και επαγγελματικό κενό ή προσλαμβάνουμε ανθρώπους για να μας βοηθήσουν με τον ιστότοπό μας, ομάδες για να μας βοηθήσουν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δεν κάνουμε τίποτα αλλά γκρινιάζουμε για την κατάστασή μας ή ψάχνουμε να βρούμε άλλους τρόπους για να δώσουμε το παρόν μας σε αυτήν την ανταγωνιστική αγορά. Αυτό που κάνουμε δηλαδή είναι να προσλαμβάνουμε ανθρώπους για να λύσουν τα δικά μας προβλήματα, ενώ τη λύση την ξέρουμε μόνο εμείς.
Αυτό όμως δεν λειτουργεί. Ας καταλάβουμε ότι ο φακός πρέπει να γυρίσει προς τα μέσα. Πρέπει να γυρίσει προς τα εμάς.
Για να έχετε ασθενείς υψηλότερης ποιότητας στην επιχείρησή σας, πρέπει να αυξήσετε την αυτο-εκτίμησή σας, να δυναμώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να προσελκύσετε ποιοτικούς ασθενείς αναδεικνύοντας τον μοναδικό εαυτό σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει πρώτα να βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας και στη συνέχεια να προσλάβετε άτομα για την εφαρμογή της λύσης.
Πρέπει να κατανοήσετε την αξία των υπηρεσιών που παρέχετε και να είστε σε θέση να την αρθρώσετε παντού. Στο γεύμα με τους φίλους σας, όταν βρίσκεστε στο ταμείο στο σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, κατά τη διάρκεια των συμβουλών με τους ασθενείς σας, στις αναρτήσεις σας στο διαδίκτυο… και οπουδήποτε αλλού μπορείτε να φανταστείτε.
Ποια είναι λοιπόν η αξία μας? Ποια είναι η αξία των υπηρεσιών που παρέχουμε;
Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε είναι «Τι πουλάμε?» Νιάτα, αυτοπεποίθηση, επαγγελματισμό, γνώση, ίσως χαρά και αποδοχή? Ίσως ευτυχία? Ίσως η αξία που παρέχετε είναι να επιτρέψετε στους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα με το στόμα τους, να ζουν απαλλαγμένοι από τον πόνο και να χαμογελάνε και όχι να έχουν μόνο την τέλεια αποκατάσταση. Ας καταλάβουμε όλοι στον οδοντιατρικό κόσμο ότι όλοι είμαστε μοναδικοί και προσφέρουμε με το δικό μας μοναδικό τρόπο.
Για το λόγο αυτό μόνο όταν καταλάβουμε την μοναδικότητά μας θα μπορέσουμε να την μοιραστούμε με τους άλλους και να την εξελίξουμε. Να πάψουμε να φοβόμαστε να την δείξουμε και να την αναδείξουμε. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να αναρωτιόμαστε συνεχώς γιατί είμαστε πολύτιμοι και μοναδικοί σε αυτό που κάνουμε και ποια είναι τα ταλέντα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και δεν το έχουμε κάνει ακόμα, ώστε να μην μείνουν θαμμένα στο χώμα όπως στην παραβολή του καλού δούλου. Ας βρούμε λοιπόν τα ταλέντα μας όπως συνέστησε ο Διδάσκαλος, ώστε να τα πολλαπλασιάσουμε:
«ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! επί ολίγα
ης πιστός, επί πολλών σε καταστήσω»
(Ματθ. 25:21)
Γιατί αυτό που έχουμε να προσφέρουμε είναι πολύτιμο από μόνο του, αρκεί να το πιστέψουμε και να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Είμαστε αυτό που προσφέρουμε και προσφέρουμε αυτό που είμαστε.
Καλή ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!
Δρ Αντωνιάδου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Οδοντιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
YOUNGSPIRIT-GALLERY, Dentist DDS, MSc, PhD, Academic Professional at Athens University, ICF by HRE and AC Accredited Coach. On a mission to help young adults thrive through positive psychology and signature strengths enhancement.
Από την [email protected]
Βρείτε μας στο Facebook Maria Antoniadou_Coaching Spirit Gallery
https://www.facebook.com/youngspiritgallery
και στο Instagram https://www.instagram.com/iamlight.maria/
Μοιραστείτε την αίτηση συμμετοχής του TIMEBOOSTER_2DENTAL. Διαδικτυακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Χρόνου και Μάρκετινγκ στο οδοντιατρείο. 10 Μαίου -21 Ιουνίου 2021 (4+1 bonus εβδομάδες).
https://forms.gle/mTJVrLo63v78p8Bo8

Περισσότερα Άρθρα

Δουλεύω Σκληρά Στο Οδοντιατρείο Μου!

Ο λαός λέει “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”! Έχουμε ήδη δουλέψει πολύ μέχρι τώρα ως οδοντίατροι. Εχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε πολύ: για να πάρουμε πτυχίο