Δουλεύω Σκληρά Στο Οδοντιατρείο Μου!

Μαρία Αντωνιάδου

Μαρία Αντωνιάδου

Είμαι μία γυναίκα, οδοντίατρος, ακαδημαϊκή εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη προγραμμάτων στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ.

Ο λαός λέει “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”! Έχουμε ήδη δουλέψει πολύ μέχρι τώρα ως οδοντίατροι. Εχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε πολύ: για να πάρουμε πτυχίο στην οδοντιατρική, για να τελειώσουμε τις μεταπτυχιακές μας σπουδές, για να ανοίξουμε το οδοντιατρείο μας. Ίσως από παιδί να είχαμε μάθει ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται», ότι τίποτα δεν γίνεται αν δεν κουραστούμε, ή ακόμα ότι όλα πρέπει να γίνουν με τον δύσκολο τρόπο! Και η πορεία μας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα και πολύχρωμες πεταλούδες, ούτε ίσως για τους περισσότερους απ;o εμάς με πακτωλό χρημάτων να ρέουν στο δρόμο, για όλα μας τα σχέδια.

Κανείς όμως δεν θέλει ουσιαστικά να δουλεύει τόσο σκληρά, ας μην γελιόμαστε! Ακόμα και αν το κάνουμε πάντα «ζηλεύουμε» αυτούς που μπορούν να χαίρονται τη ζωή δουλεύοντας λιγότερο και αποκτώντας περισσότερα. Συχνά μάλιστα απλά δεν θέλουμε να δουλεύουμε άλλο τόσο πολύ! Και στους τέσσερις τοίχους του ιατρείου μας υπάρχουμε μόνο εμείς και η δουλειά! Ποιος είναι λοιπόν αυτόw ο νέος τρόπος που δεν θέλει κόπο?

Πολύ θα θέλαμε να κάνουμε μία βόλτα με το σκύλο ή να πιούμε καφέ στην πλατεία με φίλους. Το να βγούμε να παίξουμε με τα παιδιά μας στην παιδική χαρά θα ήταν ακόμα μία πολύ καλύτερη επιλογή. Ίσως ένα μπάνιο, ένα μασάζ ή εμείς και ένα καλό βιβλίο, εμείς και η ζωγραφική, εμείς σε εκδρομή στο ύπαιθρο ή ψώνια στα μαγαζιά που μόλις ανοίξανε μετά από ένα χρόνο καραντίνας.

Και όμως αντί αυτών, καταναλώνουμε ατελείωτες ώρες για να οργανώσουμε το οδοντιατρείο μας, τα υλικά μας, τις προμήθειές μας, τους συνεργάτες μας, για να εξυπηρετήσουμε άλλους, χωρίς τις περισσότερες φορές να αμοιβόμαστε όσο αξίζει η εργασία μας. Και γιατί συμβαίνει αυτό? Ποιος ευθύνεται για αυτό? Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά μόνο εμείς ευθυνόμαστε για ότι μας συμβαίνει!

Υπάρχουν οι φοβίες μας και οι ενοχές που μας κρατάνε πίσω ώστε να μην αυξήσουμε το τιμολόγιο μας τη στιγμή που έχουν αυξηθεί τα έξοδά μας! Ποιος πρέπει να υφίσταται την αύξηση αυτή? Μόνο η τσέπη μας? ή μήπως είναι καιρός να προβούμε σε μία σωστή και δίκαιη ανατιμολόγηση των υπηρεσιών μας για όλους τους ασθενείς/πελάτες μας ώστε επιτέλους να μείνει κάποιο κέρδος στον λογαριασμό μας? Γνωρίζετε καμία επιχείρηση που είναι βιώσιμη και όχι χρεωκοπημένη, που να δουλεύει χωρίς κέρδος? Γιατί θα πρέπει το δικό μας το οδοντιατρείο να είναι η εξαίρεση?

Έπειτα μπορεί να σκεφτόμαστε ενοχικά ότι οι εποχές είναι δύσκολες και που θα βρει τα χρήματα ο ασθενής μας! Ισως ακόμα επιλέξει κάποιον πιο “φτηνό” συνάδελφο, μιας και οι οδοντίατροι “βρωμάνε” εκεί έξω! Μήπως λοιπόν η αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών μας δυσαρεστήσει τους ασθενείς που τους έχουμε συνηθίσει να έρχονται στο ιατρείο μας πληρώνοντας με “τεφτέρι” σε δόσεις όπως τον παλιό καλό καιρό? Πως θα ζήσουμε με τις ενοχές ότι πρέπει να τους ζητήσουμε να πληρώσουν για τις υπηρεσίες μας? Μήπως δεν μας επιλέξουν ξανά? Μήπως είναι ανήθικο να ζητήσω αύξηση στις τιμές μου λόγω της καραντίνας? Μήπως τελικά οι ασθενείς επιλέξουν τους ανταγωνιστές μου στην γειτονιά αν προβώ σε ανατιμολόγηση?..

‘Ενα σωρό φοβίες για γεγονότα που μπορεί να μην συμβούν ποτέ! Που είναι ίσως μόνο μέσα στο μυαλό μας. Αλλά και στο μυαλό των ασθενών/πελατών μας να είναι, ίσως πρέπει να σκεφτώ αν θα πρέπει να συνεχίζω να δουλεύω με ανθρώπους αυτής της νοοτροπίας καθώς μάλλον δεν με συμφέρει να τους θεωρώ ως “ιδανικούς πελάτες” του οδοντιατρείου μου.

Πιστέψτε με όλοι οι άνθρωποι εκεί έξω, θέλουν τους ωραίους και ανακαινισμένους χώρους, την πολυτελή εξυπηρέτηση, τα καλά οδοντιατρικά υλικά, την τέλεια οδοντιατρική εργασία στο στόμα τους, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το τίμημα. Και γιατί? Δυστυχώς στην Ελλάδα, οι οδοντιατρικοί ασθενείς είναι κακομαθημένοι. Και οι εκπαίδευσή τους είχε γίνει από τις προηγούμενες γενιές οδοντιάτρων που είχαν λειτουργήσει με μεγαλοπρέπεια, χωρίς οικονομικούς κανόνες στην επιχείρισή τους, γιατί οι εποχές τότε τους το επέτρεπαν. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και εμείς είμαστε αυτοί που εκπαιδεύουμε τους ασθενείς μας πλέον. Αν εξακολουθούμε να λειτουργούμε “δανειοδοτώντας” τις θεραπευτικές εργασίες των ασθενών μας από τη δική μας τσέπη, χωρίς να δίνουμε την αξία που αρμόζει στις υπηρεσίες μας και στον εαυτό μας, τότε μόνο γκρίνια, μιζέρια και τεφτέρι θα αναπαραγάγουμε στο οδοντιατρείο μας. Και θα συνεχίζουμε να προσελκύουμε ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το αντίτιμο για τις υπηρεσίες μας.

Ο σοβαρός οδοντιατρικός ασθενής νοιάζεται για την αφάλειά του, για την καλή ποιότητα των υλικών και της οδοντιατρικής πρακτικής στο στόμα του και είναι διατεθειμένος να πληρώσει για αυτά, εφόσον του ζητηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Επομένως ,ο προβολέας πέφτει σε εμάς, στο πως θα προβάλουμε στους άλλους την αξία της εργασίας μας. Αν εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε στην αξία του χρόνου μας και της υπηρεσίας μας, πως θα δώσουμε στον ασθενή μας να το καταλάβει?

Ακόμα και αν τελικά συμβούν αυτά που φοβόμαστε και κάποιοι ασθενείς όντως επιλέξουν να μην ξανασυνεργαστούμε, ποιο θα είναι το τελικό κέρδος για εμάς? Θα έχουμε γλιτώσει από ανθρώπους που δεν σέβονται τις υπηρεσίες μας και ίσως δεν μας πληρώσουν κιόλας για αυτές και δεν θα καταναλώνουμε το χρόνο και την συναισθηματική, σωματική και ψυχική μας υγεία για ανθρώπους που δεν σέβονται. Μόνο κέρδος λοιπόν μπορούμε να έχουμε από αυτό το ξεκαθάρισμα. Σε ένα ισχυρά βιώσιμο οδοντιατρείο, σημασία έχει να δουλεύουμε με τους “ιδανικούς μας ασθενείς/πελάτες”, αυτούς που χαιρόμαστε να βλέπουμε και να μιλάμε, αυτούς που είναι σε θέση να αξιολογήσουν θετικά τις υπηρεσίες μας και να πληρώσουν για αυτές, αυτούς που θα πουν τον καλό τον λόγο για το ιατρείο μας .

Και ποιο είναι το χειρότερο λοιπόν που μπορεί να συμβεί? Κάποιοι “ασθενείς” μπορεί όντως να επιλέξουν προσωρινά να συνεργαστούν με πιο»φτηνούς» συναδέλφους αλλά πάντα θα εκτιμούν αυτόν που τους είπε την αλήθεια. Και η αλήθεια δεν κρύβεται στις “εκπτώσεις” της ποιότητας, είτε στο χώρο και τον εξοπλισμό, είτε στο ανθρώπινο δυναμικό και το τελικό προϊόν της εργασίας μας.

Οπότε ας αναρωτηθούμε: Εμένα τελικά τι με συμφέρει : να έχω αξία τιμών ή αξία πελατών? Ενας καλός οδοντιατρικός ασθενής που έχει καταλάβει την ποιότητα των υπηρεσιών μου νομίζετε ότι είναι εύκολο να πάει αλλού ακόμα και αν αυξήσω το τιμολόγιο μου? Για να γίνει αυτό θα πρέπει σίγουρα να έχω εκπτώσεις και μείωση της ποιότητας σε διάφορα άλλα σημεία του οδοντιατρικού του ταξιδιού στο χώρο μου!

Να γιατί η εποχή μας απαιτεί να γνωρίζουμε στοιχεία για το οδοντιατρικό ταξίδι των ασθενών μας και να γιατί αν το γνωρίζουμε δεν θα φοβόμαστε να προχωράμε σε αλλαγές που δίνουν αξία στο χώρο μας και στις υπηρεσίες μας. Εμείς ως οδοντίατροι καθορίζουμε τα σημεία του ταξιδιού αυτού και δουλεύουμε για να τα ικανοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι η σκληρή δουλειά μου μετατρέπεται σε αξία. Και τελικά η αξία καταλήγει να μην χρειάζεται τόσο σκληρή δουλειά! Δουλεύω λιγότερο και κερδίζω περισσότερα!

Πέντε μήνες αργότερα μπορείτε να δείτε το προϊόν της σκληρής δουλειάς που έχετε κάνει με το μάρκετινγκ και την βελτίωση της ποιότητας στο οδοντιατρείο σας μέσα από τις δίκαιες παρεμβάσεις στην οικονομική διαχείρισή του και εφόσον αποφασίσετε να αποβάλλετε τις φοβίες και τις ενοχές σας. Μπορεί να έχετε περισσότερους “ιδανικούς” ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο σας. Δουλεύουν ακόμα και οι επανεξετάσεις σας για εσάς. Και έτσι έχετε περισσότερα χρήματα για ψώνια. Περισσότερο χρόνο για φίλους, βόλτες με σκύλους, μασάζ και εκδρομές.

Αλλά το πιο σημαντικό, έχετε ξανακαθορίσει τα όρια σας και πως θέλετε να εργάζεστε στο ιατρείο σας. Νιώθετε διαφορετικά για τον εαυτό σας, τους ρόλους σας και τα συναισθήματά σας.

Αισθάνεστε τότε όμορφα που βλέπετε διαφορετικά το πρόγραμμά σας, τις δυνατότητες και τις νέες επιλογές συμπεριφοράς προς τους ασθενείς σας! Αισθάνεστε ότι θέλετε να μοιραστείτε τις δυνατότητες και τις δεξιότητές σας με τον κόσμο χωρίς να κρύβεστε!

Επειτα σκέφτεστε τι κάνατε πριν έξι μήνες, πόσο δυσκολευτήκατε να κάνετε κάποια βήματα μάρκετινγκ για το οδοντιατρείο σας, πόσο γκρινιάξατε που η καθηγήτρια σας έβαλε πάλι τόση δουλειά!

Αλλά τελικά το εκτιμάτε.

Ανυπομονείτε να γίνετε ακόμα πιο καλοί στην προώθηση του οδοντιατρικού προφίλ σας, της επιχείρησής σας, του εαυτού σας.

Αυτό είναι το ταξίδι των οδοντιάτρων Τimeboosters!

Δημιουργεί ή σας βοηθάει να ανακαλύψετε ξανά την αξία και υπεραξία σας καθώς και την υπεραξία του οδοντιατρείου σας. Και να βγάλετε χρήματα από αυτό γιατί το αξίζετε!

Δρ Μαρία Αντωνιάδου

Επίκουρη Καθηγήτρια, Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

ACSTH by ICF and ΑC Accredited Coach

PS: Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε τη σκληρή δουλειά και να μάθετε να λειτουργείτε με κανόνες μάρκετινγκ στο οδοντιατρείο σας και πάνω από το νεκρό σημείο της επιχείρησής σας, δηλαδή με ουσιαστικό κέρδος, τότε είναι η στιγμή να γνωρίσετε το Τimebooster_dental. Eγγραφείτε τώρα στη λίστα αναμονής για την ομάδα που θα τρέξει 18 Οκτωβρίου- 22 Νοεμβρίου και για 5 εβδομάδες, γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Θα είμαι μαζί σας σε όλη την πορεία για την νέα θέαση της λειτουργίας του οδοντιατρείου σας: εγώ και άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι, όπως συμβαίνει τώρα στο Timebooster_2Dental. Κάντε κλικ εδώ για να συμμετάσχετε στο Timebooster_3Dental.

https://forms.gle/coZpdXFtZrKCTVCp9

Περισσότερα Άρθρα